PAPPAVERLOF

& de dag dat alles onder de poep zat.

Sommige dingen zijn in Noorwegen bijzonder goed geregeld. Naast het verbod op de verkoop van alcoholische dranken op verkiezingsdag is dat natuurlijk het ouderschapsverlof.

Door de Arbeiderpartij is dat recent weer opgeschroefd naar 14 weken exclusief voor de vader, ik mocht mij verblijden met een “schamele” 12 weken. Het is dan weer wel zo dat deze extra weken van het bevallingsverlof van de moeder afgaan. Met wat creativiteit in de aanvraag en inclusief vakantie ben ik uiteindelijk vrij van 29 mei tot 22 september. Lekker.

Ouderschapsverlof in Noorwegen

Het is fantastisch dat je nu 14 weken thuis mag blijven met volledige salaris en alle toeslagen die je normaal ook krijgt, ook onregelmatigheidstoeslagen etc. Deze 14 weken zijn wel exclusief voor de vader, dus als je ze niet opneemt vervallen ze. Moeder heeft het exclusieve recht op de eerste 6 weken na de geboorte, de overige weken, totaal 49 met 100% salaris, of 59 met 80% salaris mag je als ouders zelf verdelen.

De Noorse staat betaald. Dus redeneren vakbonden en socialisten dat dit werkgevers niets extra`s kost en het welhaast onmenselijk wreed is om geen 14 weken pappaverlof te geven. Goed punt, Noorwegen heeft geld genoeg voor zulke royale sociale voorzieningen. Toch is het voor veel werkgevers een probleem om goed vervangend personeel te vinden.

Als ik alleen bij ons bedrijf kijk, geeft dit al serieuze problemen. En dat is dan een middelgroot bedrijf. Ik kan me zo voorstellen dat voor kleinere bedrijven dit een ramp kan zijn. Het was dan ook een “hot item” voor de recente verkiezingen en het ziet er wel naar uit dat het alleenrecht van vader gaat vervallen en ouders dus zelf mogen kiezen hoe ze het verdelen. Vinden werkgevers vast fijn, want veel vaders zijn voornamelijk bezig met klussen tijdens hun verlof, dus die gaan net zo lief werken is de verwachting.

:-)

De reden dat we er dit jaar zo uitgebreid van konden genieten is grappig genoeg weer terug te voeren op diezelfde Arbeiderpartij, maar dan de lokale. Die krijgen al een paar jaar hun begroting voor de gemeente Årdal niet in orde en dus heeft het rijk gemeente Årdal onder curatele gesteld. En dus moest Helene nu echt thuis blijven. Waar zij eerder van een 50% contract naar 30% ging vanwege de bezuinigingen, maar dan 20% over moest werken (u begrijpt al waarom ze er zo'n moeite hebben met de financiën), zijn haar diensten nu echt niet meer te betalen door de gemeente. Aldus het rijk.

Op naar Oisterwijk dus. Heerlijk om weer thuis te zijn, frikandellen te eten en vrienden en familie te zien. Helaas konden we niet iedereen bezoeken. Maar dat blijf je houden. We verwennen onszelf met 3 dagen Efteling en blijven slapen in Bosrijk, om nog een beetje vakantiegevoel te krijgen. De Efteling heerst! Ook Oma Corrie en Onno gaan we nog even gedag zeggen voordat we weer naar Noorwegen vertrekken.

Weer thuis maak ik Juno's nieuwe slaapkamer af voordat we nog een weekje vakantie gaan vieren in Gålå samen met Lars, Sven, Monique en Edward. En nog bijna een weekje bij Saskia en Joost. Thuis gaat we eigenlijk gewoon weer verder met vakantie vieren.

Het is een prachtige zomer! En we gaan in mijn laatste week verlof een weekje naar Denemarken 1

In de Efteling

gg

Met Lars, Sven en Juno

gg
gg

Juno ophalen met de kinderwagen

gg

Of met de fietskar

Ondertussen genieten we er van, en ben ik druk bezig aan het plannen hoe ik de tuin aan ga pakken. Die moet ernstig uitgedund worden. Het begint een beetje op onze oude tuin in de Fokkerstraat te lijken. Als ik dan op maandag wil beginnen slaat het noodlot toe; Helene moet weer gaan werken! O hemeltje, ik had zo'n zin in het tuin-project, maar nu moet ik op Abel passen en eigenlijk alles doen wat Hélène normaal doet.

En dan gaan de dagen heel erg snel. Een willekeurige dag;

Abel wordt rond 05:45 wakker, borstvoeding 2, ontbijten, Juno naar het kinderdagverblijf brengen, boodschappen doen, Abel slapen ik opruimen, lunchen, bakkie, flesje, met Abel spelen, Abel slapen ik eten voorbereiden, alles zit onder de poep, snel Abel douchen, Juno ophalen, eten koken, eten, keuken opruimen, bakkie doen, kids pyjama aan doen, Abel flesje/Juno fruit, kids naar bed en dan is het 19:50 en ben ik half dood.

Het is erg zwaar om huisvader te zijn, maar het is tevens wel het mooiste baantje wat ik ooit heb gehad! En goed betaald! Ja. Nu weet ik wat het is. Fantastisch.

gg

En het is ook een prachtige herfst!

1 De week vakantie in Denemarken ging niet door.
2 Hélène geeft borstvoeding. Niet ik.

GEN 4.66 PAPPAVERLOF

In Droid Sans en Droid Serif

“Nu weet je eens wat het is.”

—Alle vrouwen over pappaverlof.

op Facebook

© 2005-2013 Eugène van Grinsven

twitter | facebook | flickr

Ontvang updates via Email!