gen4.11 Kleine Noorse irritaties die er eigenlijk niet toe doen............

Mèt irritatie scores!

Na 8 jaar in Noorwegen ben ik redelijk ingeburgerd, maar toch zijn er dingen die maar niet willen wennen en blijven irriteren, of die juist na enkele jaren pas beginnen te irriteren. Hierbij mijn top 11 van onbenullige irritaties.

1

Dobbelsteenworp

Bij recensies, tests en al het andere wat een beoordeling vergt, behalve schoolcijfers, gebruikt men om de score aan te geven in plaats van sterren, cijfers 1 t/m 10 of procenten, de dobbelsteen. Het ultieme instrument der toevalligheid. En het wordt dan ook nog, zelfs in de volksmond zo benoemd, “Ja, goede film, die kreeg dobbelsteenworp 5.”

Irritatiescore:2

2

Handtekening

Voor alles wat een handtekening vergt en dat is nogal wat hier, verwacht men een geschreven naam in blokletters. Bij het argument dat met een echte handtekening fraude veel moeilijker wordt kijkt men nogal wazig en accepteert met morren een echte handtekening.

Irritatiescore:3

3

Wachtrij

In de supermarkt staan ze in de rij voor de kassa. Als er nog een kassajuffrouw komt aangelopen stijgt de hartslag van de Noren achterin de rij naar ongekende hoogten. Hun ogen scherpen zich en hoofden draaien zenuwachtig heen en weer. Bij welke kassa gaat ze zitten? Kassa 3! Rennen! Duwen! Zo ik ben eerst! Nu elk oogcontact met de mensen die al veel langer in de rij staan ontwijken. Bij kraampjes, toonbanken, etc., moet je proberen iedereen die er al staat te negeren en meteen te bestellen. Dit vind het personeel overigens normaal.

Irritatiescore:6

4

Benzinepompen

Bij veel benzinestations staan er 2 tot 3 pompen achter elkaar en soms ook nog meerdere langs elkaar en mag je aan beide zijden inrijden. Als er meer dan 3 auto's tegelijk willen tanken geeft dit al bijzonder chaotische taferelen, omdat ook hier, net als in de winkel, geen besef van wachtrij is. Als er ook nog caravans bij staan kun je beter doorrijden naar de volgende pomp. Eenrichtingsverkeer zou wonderen doen.

Irritatiescore:4

5

Wazige overheidsinformatie

Na Abel's geboorte kregen we een envelop van de Noorse overheid met daarin een bijzonder slecht leesbaar kopietje van een, denk ik, kopie van een document waarin beschreven stond wat en hoe we een verblijfsvergunning aan moesten vragen voor Abel. De link naar de internetpagina waar een en ander geregeld kon worden bestond niet (404) of ik las hem fout. Niet geheel ondenkbaar aangezien de helft van het document niet leesbaar was.

Irritatiescore:6

6

Mijn naam spellen

Als een Noor een buitenlandse naam hoort en die dan ook nog op moet schrijven, breekt hem of haar al snel het angstzweet uit. Eugène wordt al snel Øystein en “van”, hoewel heel Noorwegen van Basten, van Nistelrooy en van Persie kent, geeft ook problemen. “Grinsven”, als in “Grind, zonder D” (een hek) en dan “Sven” kan dan nog eindigen in Grindasvensk (juist met D èn svensk, wat “Zweeds” betekent. Logisch, ik ben misschien wel Zweeds.). Hoewel het spellen van Noorse woorden me wel goed afgaat, op de uitspraak van U en Y na, heb ik veel aan mijn uitspraak en manier van spellen getwijfeld. Maar als ik “E-U-G-E-N-E” spel en er staat dan “RICHARD,” dan weet ik het ook niet meer.

Irritatiescore:1

7

Traditionele Kro

De traditionele Noorse Kro is een plek die doet denken aan een Oost-Europese eetgelegenheid van voor 1990. Waarschijnlijk met slechter eten. Het rare van deze Kro's is dat ze echt ontzettend op elkaar lijken. Hout zonder kleurtje overheerst in het interieur. Een zelfbedieningscounter met muffe broodjes, taart en een stapeltje wafels van vanochtend, gevolgd door een enorme thermoskan slappe koffie aan de kassa. Daarboven hangt een houten bord met op witte achtergrond gedrukte tekst in exact hetzelfde lettertype als bij die andere Kro, met nagenoeg hetzelfde menu als bij die andere Kro. Het worden er langzamerhand minder die deze traditionele formule hanteren maar ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat ze niet allemaal al lang failliet zijn.

Irritatiescore:2

8

Service

Ik heb sterk het idee dat het woord "service" voor een Noorse winkelbediende/uitbater synoniem is aan "Zeg wat de klant wil horen". Het doet verder niet ter zake of je het dan ook daadwerkelijk doet. Bijvoorbeeld: "Kun je mij meteen bellen als de spullen binnen zijn?"
"Natuurlijk, geen enkel probleem, we verwachten het woensdag binnen te krijgen en dan bellen we!", zegt de winkelbediende.
Op vrijdag bel ik, "Is dat spul al binnen?"
"Ja, dat was er woensdagochtend al!"

Irritatiescore:6

9

Perssteun

De overheid geeft financiële steun aan de pers. Zowel gedrukte als digitale. Dit resulteert in ontzettend veel kranten en internetkranten die allemaal hun medium gevuld moeten krijgen met nieuws. Er is niet genoeg nieuws in Noorwegen dus wordt er veel onzin geschreven. En snel. Zonder spellingscontrole. En er wordt bij digitale media niet meer teruggelezen. Als er onder een artikel 30 reacties staan waarin mensen wijzen op schrijf en/of inhoudelijke fouten blijven die fouten gewoon staan. Toen onze lokale krant, Sognavis een artikeltje schreef over het feit dat de website van de handbalclub in Årdal wel 3654* hits had gegenereerd tegenover 2467* van de handbalclub in de buurgemeente, besloot ik mijn abonnement op te zeggen.

Irritatiescore:4

* Bij benadering, de precieze cijfers ben ik vergeten.

10

Årdal BV

Årdal Blikkenslagerservice, Årdal Boligbyggelag, Årdal Byggservice, Årdal Plast, Årdal Taxi, Årdal kommune, Årdal Arrangement, Årdal Bil, Årdal Dyreklinikk, Årdal Energi, Årdal Kontorsenter, Årdal Mote, Årdal Reiselivslag, Årdal turistinformasjon, Årdal utvikling, Årdal Reinhalds service, Årdal kirkelige fellesråd, Årdal Framtid, Årdal Revmatikerforeining, Årdal catering, Årdal dekk, Årdal sjukeheim, Årdal videregående skole, Årdal Gods og Spedisjon, Årdal Psykologsenter, Årdal Rens og Vask, Årdal Rør & Sanitær, Årdal servicepartner, Årdal Jeger og Fiskerforening, Årdal Sogelag, Årdal Kjemiske Fagforening, Årdal Ballettskole, Årdal Bil og Utleige, Årdal Dartklubb, Årdal Fotballklubb, Årdal Fysioterapi, Årdal Hamn, Årdal Handel, Årdal Holding, Årdal Gospelkor, Årdal Media, Årdal Kino, Årdal Næringsamskipnad, Årdal Opplæringskontor, Årdal Optikk, Årdal Pistolklubb, Årdal Solservice, Årdal Takstkontor, Årdal Turlag, Årdal Fotklinikk, Årdalsnett, Årdalshallen en de laatste toevoeging Årdalsenteret.

Verzin eens iets anders!

Irritatiescore:1

11

Koffie & Wafels

Altijd. Overal. Niks mis mee zolang de koffie goed is en de wafels vers. Dat is een zeldzame combinatie. Zie Kro.

Irritatiescore:2

gen4.11

Oswald & Droid Serif

“Each man calls barbarism whatever is not his own practice.”

—Michel de Montaigne.

op Facebook

© 2005-2013 Eugène van Grinsven

twitter | facebook | flickr

Ontvang updates via Email!